Asbestsanering

Inspektion och sanering av din fastighet

Planerar du att renovera eller riva en äldre byggnad? Då är det viktigt att först undersöka om det finns asbest i konstruktionen, vilket kan kräva att en asbestsanering genomförs. Asbest var ett vanligt byggmaterial fram till år 1979 och blev officiellt förbjudet 1982. Trots detta är asbest fortfarande närvarande i många av Sveriges äldre fastigheter.

Vi erbjuder professionell och säker asbestsanering. Anlita certifierade och erfarna fackmän för att garantera säkerheten för dig och andra. Vårt team är specialiserat på att hantera dessa utmaningar effektivt och tryggt.

Vad är asbest?

Asbest är ett samlingsnamn på flera mineraler som finns i naturen. Den dominerande asbestsorten är krysotil (vit asbest). Asbest har använts sedan en lång tid tillbaka på grund av materialets värdefulla tekniska egenskaper. Asbest har hög mekanisk hållfasthet och smidighet, hög termisk beständighet, som innebär att det tål höga temperaturer, god ljud- och värmeisolerande förmåga samt hög kemisk beständighet, som innebär att det har hög tålighet mot kemikalier.

När man bearbetar eller river ner material som innehåller asbest frigörs en stor mängd asbestfibrer som svävar i luften under mycket lång tid eftersom fibrerna är mycket lätta och tunna. Det är farligt att andas in asbestfibrer eftersom fibrerna kan orsaka flera allvarliga lungsjukdomar som till exempel cancer. Den vanligaste cancerformen är mesoteliom, som är en mycket allvarlig tumörform, och varje år dör ett hundratal personer i Sverige på grund av mesoteliom.

Asbest är förbjudet, men asbest har tidigare till exempel använts:

  • som brandskydd i stålkonstruktioner, ventilationsanläggningar och soprum 

  • som värmeisolering i rör och värmepannor 

  • som bullerdämpning och armering i skivor, kanaler och golvplattor

  • i underskikt till plastmattor

  • i fix och fog till kakel

  • i färger och plaster.

  • Rörisolering

  • ventilationstrummor och ventilationsaggregat

  • värmepannor, kakelugnar, rökgångsanslutningar

  • asbestcementskivor på tak, fasader och balkonger, i väggar, soprum och bakom elskåp

  • fönsterbänkar och skivor under fönsterbänkar

  • fönsterkitt

  • gasspisar (strålskydd på skåpsidor mot spisen)

  • plastmattor och golvplattor

  • kakelfix och fog

  • golvbeläggningar

  • mattlim

Vilka yrkesgrupper är mest utsatta för asbest?

Det är framförallt i yrken inom byggbranschen som det finns risk för att bli utsatt för asbestdamm. Nyinstallation av asbest eller asbesthaltigt material är förbjudet sedan länge, men asbest finns framförallt kvar i äldre byggnader och utgör en risk för de som arbetar med bland annat renovering inom byggbranschen. Exempel på yrkesgrupper som riskerar att utsättas för asbest är rivningsarbetare, VVS-installatörer, elektriker, snickare, golvläggare och takläggare. Även städpersonal och fastighetsskötare kan utsättas för asbest.

Hur minskar man riskerna med asbest?

Det är viktigt att känna till om ett material innehåller asbest och en provtagning är oftast nödvändig för att få ett säkert svar. Om man är det minsta osäker ska man alltid ta ett asbestprov. Om materialet visar sig innehålla asbest och det finns risk för exponering för asbesthaltigt damm vid arbetet, krävs tillstånd från Arbetsmiljöverket, speciella skyddsåtgärder, skyddsutrustning och utbildning för att få hantera det asbesthaltiga materialet.

Yrkesmässig hantering av asbest regleras i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om asbest, (AFS 2006:1). Föreskrifterna gäller alla verksamheter där det finns risk för exponering för asbesthaltigt damm. För att få arbeta med asbest och asbesthaltiga material behövs tillstånd från Arbetsmiljöverket.

PCB

PCB är skadligt för människa och miljö. Trots att användningen är förbjuden sprids ändå PCB till miljön, genom byggnader och viss elektrisk utrustning.

PCB är ett samlingsnamn för 209 olika giftiga och svårnedbrytbara ämnen (polyklorerade bifenyler). Sedan industrin började använda PCB i stor skala på 1930-talet, har användningsområdena varit många:

  • i byggnader som fog- och golvmassa och i isolerrutor

  • i transformatorer och kondensatorer

  • i färger, plaster och självkopierande papper

PCB är giftigt, långlivat och fettlösligt. Det lagras i fettvävnaden hos levande varelser. Halterna blir därför högst hos djur som befinner sig i toppen av näringskedjan. Särskilt djur som fisk, säl och fåglar som äter fisk är drabbade.

Fortsatt spridning trots förbud

1978 förbjöd Sverige användningen av PCB i nya produkter. 1995 skärptes kraven så att användning av alla produkter som innehåller PCB förbjöds. 

PCB sprids dock fortfarande till miljön, bland annat via avfallshantering och förbränning men också genom läckage från byggnader och utrustning. I hus byggda mellan 1956 och 1972 finns PCB i fogmassor och andra byggnadsmaterial som kan läcka ut till omgivande mark och luft.

PCB påverkar människans hälsa

Höga halter av PCB kan påverka utvecklingen av hjärnan och nervsystemet, vilket bland annat kan ge beteendeförändringar (överaktivitet och försämrad inlärning). Ämnena misstänks också försämra immunförsvaret, fortplantningsförmågan, påverka hormonsystem samt orsaka cancer.

Foster och spädbarn är extra känsliga för dioxiner och PCB. Ämnena förs över till foster och ammade spädbarn via moderkakan och modersmjölken.

Bedömningen av hälsoriskerna med PCB kompliceras av att de biologiska effekterna av olika PCB skiljer sig åt. Vissa PCB verkar via samma mekanismer som dioxiner (och de kallas därför dioxin-lika PCB) och de riskbedöms tillsammans med dioxinerna.

PCB via mat

Vårt genomsnittsintag av PCB och dioxiner kommer till mer än en tredjedel från fisken vi äter. Särskilt höga halter av PCB och dioxiner finns i fet fisk som strömming och vildfångad lax från förorenade områden, till exempel Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern. Livsmedelsverket har därför särskilda kostråd för hur ofta man kan äta sådan fisk.

Mögel

Mögel är ett samlingsnamn för olika sorters mögelsvampar eller bakterier. Eftersom de ofta inte syns är de svåra att upptäcka. Ett fuktskadat och dålig ventilerat hus är en gynnsam miljö för mögel.

Mögelsvampar och mögelsporer finns överallt omkring oss och är en naturlig del av vår miljö. Men skulle ditt hus få en fuktskada eller ha dålig ventilation skapas bra förutsättningar för mögel att växa. Olika mögelsorter ser olika ut – vitt ludd, som svarta prickar eller som slemmiga beläggningar.

Du kan misstänka att du har fått mögel genom att du upptäcker en unken och jordig lukt i din bostad. Ibland känner du av mögellukten när du kommer hem efter ha varit borta en tid eller att andra som besöker dig reagerar. Lukten kan också sätta sig i dina kläder eller i håret.

Du kan även uppleva kroppsliga symtom:

  • Huvudvärk 

  • Problem med slemhinnor och luftvägar som till exempel snuva, hosta och irritation i ögon, näsa och svalg 

  • Hudproblem som eksem, hudutslag, akne och klåda 

  • Andningsproblem 

  • Vara rent allmänt mer mottaglig för sjukdomar eftersom mögel kan bryta ner immunförsvaret

Varför får man mögel?

  • Fukt är den vanligaste orsaken till mögel. Framför allt i badrum, källare eller i andra instängda, lite mörkare platser där dagsljus sällan kommer in, är gynnsamma miljöer. Även dålig ventilation kan leda till fuktskador och därmed mögel.

  • Ofta växer mögel där det inte syns. Ett läckande rör innanför en vägg eller ett trasigt tak är dolda platser där det kan trivas.

Olika typer av mögel

Det finns många olika typer av mögel. Här är några av de viktigaste som du kan hitta i ditt hus.

  • Svartmögel är en gemensam benämning på olika typer av mögelsvampar och är ofta mörk i färgen. Det finns oftast i badrum, källare, bjälklag och vindar. 

  • Rosa mögel också kallad rödmögel är av svamptypen Fusarium och ses ofta i badrum. Det är vanligtvis en rödaktig och slemmig beläggning kring golvbrunn, badkar, kakelplattor och kakelfogar eller duschkabin. Orsaken till rosa mögel kan också komma från Serratia marcescens, en art av bakterier som livnär sig på fett och fosfor från tvålrester. 

  • Orangemögel kan du hitta på trä, ofta vid träfönster eller trägolv. Du kan även finna orangemögel i köket och särskilt i taket ovanför spisen.

Svartmögel

Svartmögel är ett samlingsnamn för flera olika mögelarter varav de vanligaste är:

  • Cladosporium upptäcks ofta via svarta prickar eller fläckar, men kan också vara grågrön till blåsvart i färgen. Den kan ge besvär som astma, allergier och infektion i naglar och hud. 

  • Stachybostrys är grönsvart. Den kan påverka immunförsvaret negativt, irritera luftvägar och hud, orsaka allergier, astma, trötthet och lungblödning. 

  • Aspergillus är blå-grön-svart och kan ge effekter på immunförsvaret, lungor och andra organ. 

  • Pennicillium är blå-grön och kan orsaka allergier och astma. 

  • Fusarium är gul-vit-brun-rödbrun-lila-röd och delas ofta in under rödmögel på grund av sin färg.

Förebygga mögel

  • Badrum, källare och vind ska hålla sig torra – vid minsta misstanke om fuktangrepp behöver du agera

  • Ta som vana att kontrollera över ditt hus årligen och var extra noga med krypgrund, kallvind, husets ytterväggar, tak och isolerade källarväggar

  • Se över ventilationen

  • Undvik kondens som kan bildas på kalla ytor, till exempel metallrör, betongväggar och fönster

  • Var uppmärksam på om det plötsligt börja lukta annorlunda i ditt hus

Att sanera mögel inbegriper kontakt med både kemikalier och giftigt mögel, något som kan vara farligt att handskas med om man inte vet vad man gör. Det är viktigt att man använder heltäckande skydd. Vi rekommenderar därför att du tar hjälp av en expert vid sanering av mögel.

Om huset är drabbat av röta, måste allt angripet material bytas ut. Du behöver anlita ett proffs för att sanera röta.

Brandsanering

En brandsanering innebär oftast att man måste riva delar av fastigheten eller objektet. Detta görs för att komma åt de skadade områdena och ersätta dem med nytt byggnadsmaterial. 

Generellt tillvägagångsätt när man brand-sanerar

Utvärdering av all kontaminerat lösöre/material, Rivning av det som ej går att rädda pga skadan från brand och släckningsarbete! 

Sanering och behandling av kvarvarande material/objekt mot fukt och rökskada. Byta ut och/eller förstärka de byggmaterial som är försvagat från branden och återuppbyggnad/återställning av objektet.

Sanering av brandlukt, kan göras med ozonbehandling!

Vill du bli Uppringd?